image image image image image image

Ce este SAF-T?

Ce este SAF-T?

 

Fisierul standard de control fiscal (SAF-T), prevazut la art. 59^1, alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori.

Acest standard a fost conceput de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in anul 2005, ulterior fiind extins cu informatii suplimentare, versiunea actualizata la data aprobarii prezentului ordin fiind versiunea OECD SAF-T 2.0., care a stat la baza definirii fisierului standard de control pentru Romania.

SAF-T permite organelor fiscale accesul la date din evidenta contabila si fiscala ale contribuabililor/platitorilor, stocate si prelucrate in mediu electronic, intr-un format usor de citit pentru testarea substantiala a controalelor si datelor sistemului, folosind software de audit proprietar, ca parte a unei metodologii care asigura eficacitate si productivitate crescuta in controlul fiscal asistat de computer.

SAF-T este un fisier in format electronic, de tip XML, continand date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor/platitorilor, exportate si stocate intr-un format standardizat.

 

Sursa: www.anaf.ro